• Leave me my Tempel.hof

    • Location: Berlin, moabit
    • Date: 2017.06-08
    • Fellowship, Residency space sponsor : ZK/U
    • This project shaped and became possible thanks to many individuals; Philip Horst, Matthias Einhoff, Harry Sachs, Alireza Labeshka, Sadra Keyhani, Lotta Schäfer, Yoana Buzova, Amy wu, Lamis Adel, Nathalie, Lore Smolders, Haeyoung, Lars Zimmerman, Parisa Hakiminia, Navid Samavati, Sina Shah hoseini, Gustavo Sanromán, Kathrin Wildner and All the Residents at ZK/U between July and August 2017.
    The work introduces an architectural proposition to tempelize a movable pigeon-house in which the droppings could be used as a natural fertiliser for community shared gardens. Deconstruction and elemental reconstruction of an archaic temple explores stories that surrounds field of Tempelhof. The beloved Berlin airlift terrain in-dipole to the Volkshalle, also the state forces’ parade field that its suspended condition now, drains investors around and the skate kite surfers inside. The void produces a lot of wind.
  • 1\2

    • Location : Evin | Tehran
    • Area: 225 sq m
    • Client: Kaaf
    • Design : mbnqstudio
    • Execution Date: 2017.06
    For a photography and video art exhibition in Tehran, the project planned and carried out in a snapshot! A very short period, with execution period of less than a week. In conception highest effort was made to materialize and interpret the curatorial concept while looking into the exhibition's very complex setting. A trio of two international and one Iranian artist made the conception to be like walking over a blade. While economy made it minimum / lets say optimum. #buildingwithoutbuilding #gettingdisapeared #nowallbutwall
  • Yazd Tower

    • Location : Yazd | Ir
    • Area: 108000 sq m | Foot print: 2660 sq m
    • Client: Ministry of Road and Urban Developement
    • Design : mbnqstudio
    • Design participator and presentation:  A. Qadyani,  S. Qadirzadeh, S. Shah Hoseini, M. Allahyari, P. Kabiri
    • Visualization : Sonia Beygi
    • Proposal Joint: Projehsaz Consulting and Contracting Engineers
    • Design Date: 07.2016-09.2016
     

  • Villa Khurvin

    • Location: Khurvin | Alborz
    • Area: 1545 sq m | Footprint: 111 sq m
    • Client: Hoseini Kamal Family
    • Architect : mbnqu
    • Design Team: S. Qadirzadeh
    • Date: 04-06.2015
    Khurvin situates at the rural near Karaj and Qazvin highway in Alborz province. Located at the south skirt of Alborz, it is a village with land with elevation around ~2000 meters. The regional traditional architecture is under the influence of constructions in the northern region of Iran. Massive Masonry (stone, wood), peripheral corridors and inclined roofs because of the rain and snowfalls during the winter. Region’s vernacular constructions shows rich open spaces with publicly visible circulation connected to the main spaces. Secondary and recreation spaces are places in the second floor with an external access to them. An unbuilt ,20 year old, structure  was already existing in the site of the project at the time of the commission. The client wanted to propose the design over this previous construction because of the municipal procedure and premissions, so the design started to occur over this context. Spatial Conception 1. Spaces are organized on the basis of the existing structure: a grid of 4.5 m X4.5 m 2. A mezzanine (middle floor) as a surface, transforms the actual grid plan, connects two floors to provide access and a gallery which yields into an opportunity for the second floor to have a liberal plan. 3. Second floor  acts as a service space used for bedrooms, a private corner but which can also be re-planed by any program released from the actual construction grid.
  • Aseman Center

    *Shortlisted competition proposal
    • Location : Qom | Ir
    • Area: 5000 sq m | Foot print: 1500 sq m / Total built area: 2500 sq m
    • Client: Aseman foundation (Competition)
    • Design team: M. Niqui, F. Salari, S. Saghafi, M. Khatami
    • Date: 11.2013-03.2014
    Qom as a central religious city located next to the desert. Through this competition a search for a new home to Aseman foundation (a broadcasting agency) was requested, a religious superior school attached to the functional studios, a blured mix-use of a headquarter and an educational center. The plan shaped during juxtaposition of two spaces based on the typical introverted plan of a traditional ancient schools from the Islamic era, as public buildings. it was unfolded into two surrounded courtyards with a change in the level , a rupture in the secion.  This created main backbone of the organization of the plan, it means a designed non-vegetated court yard and a roofed Shabestan surrounded by arcades genealogically borrowed from the architecture of traditional schools. Two yards in two levels are connected with a monumental stair area as a podium, a gradient ground. It made the opportunity to place the amphitheater bellow the upper court yard.
  • Lavasan Residence

    • Location: Lavasan | Tehran
    • Area: 1462 sq m | Footprint: 310 sq m
    • Client: private
    • Architect : mbnqu
    • Date: 03-04.2014
    A secondary residence located 14 km from Tehran, in Lavasan a mountainous village, it is  composed of two independent units equipped with an open space pool and a gym. High terrain slope provided an opportunity to stack the spaces opening toward the south and to the Latian lake with breathtaking views on terraces, A longitudinal axial stair makes access to the units in different levels and an independently settled area acts as an open space that can be used also as a parking. A monolith house, emerged out of the hill top, re-value a sense of stability while pronouncing differentiated levels. The platforms are rigorously combined with the terrain. The residence has sit in the landscape while exhibited at the top part with an archetypal figure of  inclined roof of a "house".
       
  • Mosha

    • Mosha collective
    • Date : fall 2014 - 2015
    • The collective acted as a nomad project to occure in different spaces , hosts : university of Tehran, kaf platform, etc.
    Mosha research collective started in fall 2014. It shaped over a collective idea of studying the concept of "Mosha" . Mosha is the term used to address the shared spaces in Traditional construction regime in Iran. The research collective started to focus on the contemporary residential building typology in Tehran : apartments. Mosha Project later became part of a broader group of projects in the Framing the Common initiative . Framing the common took place over Tehran, Bogota, Kuala lumpur and Mumbai. The progress and outcomes of the Framing the common are diffused through this page: Framing The Common Mosha Research collective also documented here  and due to many changes after :  Mosha Project
  • School in Lavasan

    • Location: Lavasan | Tehran
    • Area: 1690 sq m
    • Footprint: 973 sq m
    • Client: Noor-e-Mobin Foundation
    • Design Period: May 2014
    • Architect: mbnqstudio
    The educational building was asked to house the students in the primary school.* design was proposed as an alternative in a group of propositions. 6 elaborated and multi purpose classrooms were needed that each three hosted students from 1st to 3rd and 4th to 6th grade. The building stretched in the site enclosing two half surrounded courtyards in two opposite sides of the site, each acting as a semi independent court one for primary and one for secondary school. The classes consisting of a roofed area and an open space are located at the top floor using the opportunities offered under the unitary roof: the sun light and the fresh air from mountains in the region. The service spaces, buffet, eating place and common amphitheater were arranged around the courtyards. The roof is slightly inclined following the ground's topography and shedding all the spaces together, while the network of circulation and corridors connect spaces in the lowest and the middle floor level.
    ایده استفاده از نهایت امکانِ ساخت در زمین مد نظر بوده است. در طرح با کل زمین و حجم قابل تصور در آن به صورت توده ای برخورد شده که در اثر تخلخل و خالی کردن حیاط هایی از آن امکان استقرار فضاهای پروژه به وجود می آید. دو حیاط در سطح دو طبقه در دو ناحیه معکوس و به صورت قطری در زمین در نظر گرفته شده است که کیفیت های متفاوتی را برای استفاده مستقل دو فضای آموزشی ایجاد می کند. این دو فضا و سایر فضاهای پروژه از طریق شبکه ای از راههای پوشیده و نیم باز در زیری ترین سطح پروژه به هم متصل می شوند. فضا های سرویس و مکمل آموزشی حول حیاط ها در طبقه اول سازماندهی شده اند. کلاس ها بالاترین سطح پروژه از امکانات سقف برای گرفتن نور و فضای نیم باز استفاده می کنند. کلاس ها حاوی تراس ها یی در نیم طبقات از دو فضای سربسته آموزشی و تراس سبز استفاده می کنند . در این طرح شیب سقف عاوه بر امکان ایجاد اختاف تراز در سطح آخر یکپارچگی حیاط ها و حجم کلی ساختمان را تاکید می کند و با به وجود آوردن حجمی یکپارچه محیط آموزشی یکپارچه ای نیز به وجود می آورد
  • Studio Arze

    • Location : Pars University, Tehran
    • Date: Spring 2017
    • Course Lead: mbnqstudio with collaboration of Tehran.Platform
    • Student Group: Bachelor students of architecture, 3rd year
    • Many Thanks to: Vahid Eshraghi, Maryam Masoudi, Ali Andaji, Sina Momtaz, Bita Borna for participating in Critics and juries.
    5 month of study of Students groups . Each group analyzed and studied a given contemporary shopping center in the city of Tehran : the context, the physical program, the urban presence, mal-functions and mis fortunes. As well students have been looking into and experimenting to propose alternative modes of commercial spaces for a metro-pole. The shopping centers involving in this study are Arg, Arsh, Seool, Milade-Noor, Donyaye-Noor, Gisha, Mega Mall, Hyper Star, Palladium, Rosha Center, Charsou, Shaparak, Kourosh and Tirazhe. . طی 5 ماه مطالعه و طراحی دانشجویان بر روی موضوع مراکز خرید است. در این مطالعات هر گروه یک مرکز خرید ویژه در تهران را مشاهده و بررسی کرده اند و زمینه ، برنامه فیزیکی، حضور شهری و مشکلات و ناکارآمدی هر یک را مورد تحلیل قرارداده اند. ازطرفی در طول مطالعه به ارائه روش هایط بدیل برای حل مسئله تامین فضای تجاری برای شهری مانند تهران پرداخته اند.ـ مراکزی که جزئی از این مطالعه بوده اند عبارتند از : ارگ، ارش، سئول، میلاد نور، دنیای نور، گیشا، مگا مال، هایپر استار،پالادیوم، روشا سنتر، چارسو،شاپرک، کورش و تیراژه.ـ
  • Villa Abas Abad

    • Location: Abbasabad | Mazandaran
    • Area: 343 sq m
    • Foot Print:82 sq m | Total built Area : 180 sq m
    • Client: Mr. Soleimani
    • Design: mbnqstudio
    • Period: Sept. 2013
    Located at Abbas Abad, A city close to the Caspian Sea, this villa settles next to the forest. The villa opens up to the north to benefit the unique view of mountains. The floor plan displaces section-ally so that an opportunity to provide the stairs shapes the main configuration.Stair which connects the floors continues to the roof which is furnished to play a roof terrace.
  • Generic

    • Date: Spring 2016
    • Host: New Media Society
    • Collective: M.Niqui with F.Falsafi & T.Kadkhodayan
    Generic Generic structures appear in elemental arrangements. In the spring of 2016 a 2 month study on the conditions of "Generic" resulted in a potential brief. The brief aimed to study the generic buildings and monuments in the configuration of the city.
  • Periphery

    • Institution : Contemporary Architects Association
    • Date: Fall 2015
    • A Design Studio for Bachelor and Master Students of Architecture
    As collaboration with H. Talebi and A. Bahrami, the studio initiated towards exploring the computational thinking in architectural production. The notions of systems and networks and data and trying to re-imagine the architectural design process and production. After a repertoire and doing cases studies the studio grouped in 3 unit. The "In periphery"  unit used Tehran's context to cultivate an urban intervention.  
  • UTP;

    • Location : University of Tehran, Faculty of Fine Arts
    • Date: Spring 2013 - fall 2013 - fall 2014
    • Course Lead: mbnqstudio
    • Assistants: M. Sabetfard, Kh. Bondarian
    • Student Group: Bachelor students in architecture, Master Students (Energy, Technology, Architectural Design)
    The workshops focused on coding and digital prototyping with Processing a java programming interface for architectural production.
  • CmyUnkno

    • Location: Sam Center | Tehran | Ir
    • Area: 15 sq m
    • Exhibition: TADAEX Festival 2014
    • Type: Installation
    • project in partnership with: A. Qadyani (director) , B. Andalib
    • Execution: Sept. 2014
    CmyUnkno ( circle of my unknown ) was an installation presented at the Tehran Annual Digital Art Exhibition, it was funded by the exhibition’s main grant: Tadagrant. Sam centre is one of the niche brand shopping centres in North of Tehran. The center as a sponsor to Tehran Annual Digital Art Exhibition hosted the work to be presented at its main enterance lobby. Facing towards the entrance the installation is composed of 20 curling cylinders(the curtains) which shape up a rotating screen made from textile. A video of the street next to the center is projected onto the screen (cylinders). This image is distorted with the movement of the people in the white field in front of the screen. Position of people approaching the screen are captured with a camera above the field which rotates the columns and get them tight according to their distance of the observer. Beneath the screen there is mirror towards the entrance. The work questions the self and its relation to itself. It is a curtain that changes, in an urban field it uses real-time projection of the context videos to superpose with the peoples experience of interaction.
  • FabLabII

    • Location : University of Tehran
    • Date : 09.2013-03.2014
    • Team : A. Amirakbari, A. Andaji , M. Niqui
    As a part of 1st year Master studios for Architecture students, a set of workshops was held at UT .
  • Berké Store

    • Location: Tehran
    • Area: 95 sq m
    • Client: Berke Furniture Store
    • Architect: mbnqu , S.Shahidi
    • Design: June 2014
    • Visualization: Samin Jalilvand
    • Execution: August-September 2014
    Restoration of a furniture store. The store was located in the Central Furniture Bazaar of Tehran #3. The client was asked to update his store design in order to avoid the declination of his contract by the shopping center for the new term. He wanted to minimize the construction cost while have a very sharp recognition of the shop in the center. The sotre was located near the car park area (one of the the only two) and to close to the mosques of the shopping center in the parking.